Over kuren

OVER AYURVEDISCHE KUREN

 

Kuren zijn een specialiteit van Ayurveda. De oudst beschreven vorm is de Pancha karma kuur. Dit is een uitgebreide reinigingsmethode voor lichaam én geest.
Het doel van elke Ayurvedische kuur, is rasayana of verjonging.


Als je wil kuren, kan je kiezen tussen:

De klassieke Pancha karma
Deze kuur duurt één maand.
Hierbij doe je thuis een voorbereiding van 1 week, kom je 1 week naar de praktijk,en doe je terug thuis, 2 weken nabehandeling onder  begeleiding.  

Voor deze Pancha karma kuur, dien je maar 5 werkdagen te verletten. De rest kan thuis gebeuren en daarbij kan je normaal blijven functioneren. Deze kuur is dan ook zeker aan te raden voor hen, die vaak onder grote druk moeten werken, vermoeid zijn en dan doorgaans niet genoeg tijd kunnen nemen om weer tot rust te komen. Op relatief korte tijd kunnen zij hun lichaam én geest weer in goede conditie brengen. Dit gaat dan hunzelf, de omgeving en het werk uiteraard ten goede komen. 

Korte kuren 
De korte kuren bieden een gelegenheid te proeven wat ayurvedische behandelingen met jou lichaam en geest doen. Dit kan gebeuren tijdens een verwen arrangement van 1 dag of via een 5 - daags verjongings arrangement. 

Alle behandelingen die in de kuren gebruikt worden, gebeuren met  traditionele technieken uit de pancha karma

Achtergrond
Deze kuren maken deel uit van de Pancha Karma of de eeuwenoude koninklijke reiniging. Koningen, Maharadjas en priesters ondergingen jaarlijks zo'n kuur voor hun spirituele groei en uitgebalanceerde gezondheid.

Reinigen ziet Ayurveda als een belangrijke stap in haar rasayana therapie. Vaak vertaald als verjongingstherapie betekent rasayana letterlijk: het sap dat door alle kanalen stroomt; dat wat vitaliteit geeft.

Eerst worden de kanalen tot op het fijnste niveau schoongemaakt. Psychische en fysieke blokkades verdwijnen. Dit is de afbrekende fase.
Dan volgt de opbouw door middel van rasayana’s. Deze voedende kruidenpreparaten en oliën vullen tekorten aan en versterken de weefsels.

Vernieuwing, verjonging en vitaliteit zijn het resultaat

Om shanti, shanti, shanti   
(Moge vrede, vrede en vrede overal zijn)